Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румян Сечков: Проектът "Обединение, прогрес, справедливост" няма да се развие

Снимка: БГНЕС
Би трябвало хората от големите етнически малцинства да членуват в традиционните партии. Това заяви в предаването "От петък до петък" Румян Сечков – директор на Фондация С.Е.Г.А., относно новото политическо формирование "Обединение, прогрес, справедливост", станало известно като ромската партия.

Едно такова формирование, което стои в център – ляво, както те се определиха, не дава кой знае какво, защото когато говорим за ромите, трябва да говорим за тях по същия начин, по който за цялото българско общество. Не можем да говорим за една партия или за нещо друго. Там има хора, които изповядват всякакви идеологии. Когато сложим етнически привкус в цялото това нещо, няма как ромите да се обединят около едно такова нещо само защото са роми.

Според него проектът "Обединение, прогрес, справедливост" няма да се развие.

Декларирали са, че 800 души ще бъдат на учредителното събрание, дошли са 200. От тях една част дори не са знаели за какво отиват там. Обикновено така се правят партии, които искат да изкарат някакви лидери, евентуално които да търсят някакви дивиденти най-вероятно. А най-вероятно ги използват и други политически сили, традиционните партии.

Сечков подчерта, че на парламентарни избори гласовете на ромите могат да окажат много малко влияние. За местни избори обаче могат да окажат сериозно влияние на определени райони.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна