Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Габрово е домакин на националните чествания за Шипченската епопея

Снимка: БГНЕС

Габрово е домакин на националните чествания, посветени на 136-ата годишнина от Шипченската епопея. В центъра на града започва тържествена заря-проверка, в почит на загиналите в борбата за свободата и независимостта на България.

На площад "Възраждане" са построени представителните гвардейски роти. Военната церемония е част от националното честване, с което за поредна година отдаваме дължимото на загиналите в отбраната на прохода Шипка в епичните августовски боеве по време на руско-турската Освободителна война.

Честването, чийто патрон е президентът на републиката Росен Плевнелиев, почетоха много габровци и гости. Сред официалните лица са председателят на Народното събрание Михаил Миков, който поздрави представителните роти, вицепремиерът Даниела Бобева, дипломати, народни представители, областни управители и кметове. 

В мощен вик "Ура" и марш в изпълнение на гвардейския представителен духов оркестър на площад "Възраждане" бяха посрещнати знамената светини. След словата на официалните гости, които приветстват множеството, ще започне тържествената проверка, с която почитаме героите, отдали живота си за свободата и независимостта на България.

Накрая небето на Габрово ще озарят традиционните илюминации. Кулминацията на тържествата е в събота на връх Шипка.

По публикацията работи: Велина Махлебашиева - кор. на БНР в Габрово
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна