Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ева Жечева от ДАЗД: Нужни са единни критерии какви хора да работят в детските центрове

Снимка: предоставена от Доно Цветков

Управителите на детските центрове предпочитат да наемат хора без специална подготовка за работа с деца, защото ги обучават по свои програми, заяви пред "Хоризонт" Ева Жечева - председател на Държавната агенция за закрила на детето. Тя съобщи, че до няколко месеца ще бъдат изработени единни критерии какви хора могат да работят като аниматори.

Хората, които работят с деца трябва да бъдат подготвени, да познават емоционалните и физическите особености на детското развитие, да познават реакциите на малчуганите, както и нормативната уредба - каза в интервю за националното радио Жечева: 

В тези центрове за съжаление не работят нито аниматори, нито детегледачи, професии, които са в единния класификатор на професиите и които всъщност се обучават по специални програми на лицензираните професионални центрове. Установихме всъщност, че в тези центрове се наемат хора, към които има съвсем обикновени стандартни изисквания, управителите на тези центрове дори предпочитат тези хора да не бъдат със специална подготовка, защото ни казаха, че те ги обучавали по своя програма, съответно по своите виждания. Трябва да има обща рамка за изискванията и критериите за хората, които работят с деца и аз се надявам тези критерии да бъдат приети с цялата сериозност на ситуациите, с които ние застрашаваме живота и сигурността на децата ни.

Ева Жечева каза още, че Държавната агенция за закрила на детето вече е готова със своите предложения, за изискванията на които трябва да отговарят аниматорите в детските центрове. Мнението на неправителствения сектор - Цвета Бресничка от Асоциация "Родители". 

Децата не са просто умалени възрастни, те имат по-различни реакции и по-различни нужди и ако човек не е запознат с това как да реагира в различни ситуации, може да се окаже, че детето не е в безопасна среда.

Според Богомил Николов от организация "Активни потребители" не квалификацията на аниматорите е важна, а спазването на вече приетите изисквания за безопасност.

Трябва да си зададем въпроса защо у нас продължава да властва едно такова силно усещане за безнаказаност във всички сфери. Много рядко задаваме въпроси какво се случва след даден инцидент, почти винаги започваме разговор за промени на различни нормативни актове, които впоследствие рядко спазваме. 

По публикацията работи: Св. Кузманова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени