Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НСИ: Превозените товари са с близо 2 процента повече през второто тримесечие

Снимка: БГНЕС

С близо 2 процента повече са превозените товари през второто тримесечие на годината, сочат предварителните данни на Националния статистически институт. Според тях, въпреки че товарите са повече, извършената работа е по-малко, в сравнение с периода от януари до март.

По-малко са били и превозените пътници и извършената работа в пътническия транспорт през април, май и юни, отколкото в началото на годината, отчита националната статистика. Според предварителните данни пътниците, които са използвали сухопътния, водния и градския транспорт, са били по-малко не само в сравнение с първите месеци на 2013-а година, но и с миналата година. Извършената работа в километри обаче се е увеличила с близо 6 на сто.

Превозените товари през второто тримесечие са повече, но по-малко са пътниците както на железопътния, така и на автобусния транспорт, отчита статистиката.

С една трета по-малко от миналата година са товарите, превозени с воден транспорт. Намалели са и пътниците по вода предимно заради спада в речния транспорт, показват статистическите данни.

От април до юни трамваите, тролейбусите и метрото у нас са превозили 64 милиона и 200 хиляди пътници, като се има предвид, че цифрата означава, че някои от хората са се возили много повече от веднъж. По-малко са били потребителите на трамваи и тролейбуси, но с 36 на сто повече са били хората, които са ползвали метро през второто тримесечие.

Увеличение има и в средното разстояние, на което са се возили пътниците в метрото - 9 километра.

По публикацията работи: Велина Сашева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна