Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В ромския квартал "Лозенец" в Стара Загора ще бъдат съборени 62 къщи

Снимка: Венелина Попова - кор. на БНР в Стара Загора

До края на есента в ромския квартал "Лозенец" в Стара Загора ще бъдат съборени 62 незаконно построени масивни къщи. Това обяви на специална пресконференция инженер Ангел Стоманярски - началник отдел "Контрол" след решение на кмета на града.

След проведен търг е избрана фирма, която ще извърши разрушаването на сградите. В момента върви процедура по заснемане на сградния фонд в квартала и обследването му.

Според инженер Стоманярски 64 къщи са навлезли в територията на парк "Аязмото". Има възможност къщи, които са "търпими", т.е. не са в противоречие с подробния устройствен план и са строени преди 2001-ва година, да бъдат узаконени, само че това ще струва на собствениците им между 10 и 15 хиляди лева.

Общината подготвя терен в западната част на ромския квартал, където има определени 170 петна за отстъпено право на строеж, но са без прилежаща инфраструктура. На този етап има постъпили 4 молби за узаконяване на къщи в "Лозенец". И предишните кметски администрации имаха намерение да събарят незаконни ромски къщи, но не го направиха, уплашени от възникването на бунтове.

По публикацията работи: Венелина Попова - кор. на БНР в Стара Загора

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени