Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Уволняват шефове в "Интендантско обслужване"

Снимка: БГНЕС

Ръководството на Министерството на отбраната освободи Изпълнителния директор на дружество „Интендантско обслужване“ - Калофер Соня Неделчева и членовете на Съвета на директорите Димитър Димитров и Юлиан Тошмаков. В дружеството започва проверка на "Вътрешен одит".

Санкциите са предприети във връзка с възникналото напрежение сред работещите шивачки, които обявиха готовност за протести заради неизплатени заплати.

Първоначалната проверка показва, че дружеството е приключило първото полугодие на годината със загуби в размер на 315 хиляди лева, а миналата година загубите са били 707 хиляди лева. Тези негативни резултати са допуснати, въпреки че Министерството на отбраната е осигурило пълен обем на работа на дружеството, включително и в почивни дни. Вече са осигурени 80 хиляди лева за изплащане на забавените работни заплати.

След като в петък над 50 шивачки отказаха да изпълняват поръчките и протестираха по работните си места, освободеното вече ръководство ги пусна в двудневна компенсация. Тази сутрин над 50 жени отново бяха пред сградата на "Интендатнско обслужване" - Калофер, независимо че вчера по сметките им бяха преведени остатъкът от заплатата им за месец май и възнаграждението за юни.

Една от недоволните шивачки Василка Иванова заяви:

В днешния ден сутринта протестирахме, бяхме на портала и решихме, че продължаваме, докато не ни се изплатят останалите заплати плюс ваучерите.

След като стана ясно, че са набавени средства за погасяване на всичките им дължими възнаграждения, утре сутринта работниците ще решат дали да прекратят протеста си.

По публикацията работи: Кремена Данева - кор. на БНР в Пловдив
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна