Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Великобритания разположи 6 изтребителя "Тайфун" в Кипър

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Великобритания разположи днес шест изтребителя "Тайфун" във военновъздушната си база "Акротири" в Кипър. Кипърското правителство не излезе с никаква официална реакция и коментари за засилването на мощта на авиобазата. Още няма и официална информация за използването на базата на острова при евентуални военни удари срещу Сирия.

Изпращането на шестте изтребителя е "разумна и предпазна мярка", за да гарантира защитата на интересите на Обединеното кралство и неговите суверенни бази в Кипър в момент на повишено напрежение в региона, е официалното съобщение на британското Министерство на отбраната. То поясни, че изтребителите няма да участват в преки военни действия срещу Сирия, а ще играят само отбранителна роля. Те ще защитават районите на стратегическите британски военни бази на острова от потенциални ответни въздушни атаки от режима в Дамаск. Тайфуните са в състояние да прихващат и унищожават във въздуха изстрелвани от територията на Сирия ракети. Военни анализатори изразиха загриженост, че островът може да е в обхвата на ракети "Скъд" на Сирия. Разстоянието между нея и Кипър е 100 километра.

В "Акротири" има около 2500 военни и цивилни служители, общо около 3000 души заедно с членовете на семействата им, както и 270 британски служители в мироопазващите сили на ООН, базирани в Никозия.

Великобритания държи кипърските власти в неведение за плановете да използва военните си бази на острова, в случай че бъде взето решение за нанасяне на удари срещу Сирия, заяви говорителят на правителството Христос Стилианидис.

Военновъздушната база "Акротири" е ключова за военни полети до и от Афганистан, тъй като чрез нея се осигурява логистична подкрепа за операциите там. Летищата и пристанищата на Кипър в Лимасол, Ларнака и Пафос ще бъдат използвани за евакуация на цивилни граждани от други националности от Сирия и Ливан.

По публикацията работи: Бранислава Бобанац - кор. на БНР в Кипър
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени