Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доказателствата за използване на химическо оръжие от режима на Башар Асад са реални

Снимка: wikimedia.org

Представители на американското разузнаване са заявили за АП, че доказателствата, с които разполагат за използване на химическо оръжие от президента Башар Асад или приближения му кръг, са реални. Според тях въпросите, на които все още се търси конкретен отговор, са свързани с това кой контролира запасите от химически оръжия и дали самият Асад е дал нареждане за атаката, която е отнела живота на стотици цивилни сирийци.

След като в интервю вчера американският президент Барак Обама декларира, че има недвусмислени доказателства за използване на химическо оръжие от сирийското правителство, днес изказването му бе потвърдено и в цитиран от АП доклад на Кабинета на Директора на националното разузнаване.

В доклада са посочени и неясноти срещу офанзива срещу Сирия с притесненията, че по-късно за химическата атака могат да бъдат обвинени бунтовници, подкрепени от "Ал Кайда". Подобни опасения бяха изказани и от члена на Конгреса и ветеран от войната в Ирак Тами Дъкуорт, която е против атака или въоражаване на бутновниците, защото след това оръжията биха могли да бъдат използвани срещу американци.

Официални лица от Белия дом потвърдиха, че са готови за нападение и плановете за действие в Сирия не зависят от решенията на Съвета за сигурност на ООН и съюзниците на Щатите.

В изминалите няколко месеца американското разузнаване е работило в търсене на начини за прекратяване на конфликта, продължаващ две години и половина и отнел живота на поне 100 хиляди души. Те са засекли разговор по ниските военни рангове за химическата атака, но без пряко доказателство, че с нея е свързан Асад или някой военнен командир. Анонимни източници, запознали се с докалада и цитирани от АП, споделят, че за момента няма яснота кой контролира запасите от химически оръжия в Сирия.

По публикацията работи: Младен Петков - САЩ
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна