Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 700 хиляди са вече подписите в подкрепа на правителството

Снимка: БГНЕС
Над 700 хиляди са вече подписите, които са събрани в цялата страна от подкрепящите правителството на Пламен Орешарски. Днес представители на инициативния комитет връчиха част от тях на министър-председателя.

Над 300 000 подписа бяха внесени днес от контрапротестиращите в подкрепа на правителството. Това е втората част от подписката. Първата беше внесена в Министерския съвет преди около 2 седмици. Представителите на контрапротестиращите се срещнаха лично с премиера Пламен Орешарски, след което той заяви, че по време на срещата са обсъждани и други важни теми:

Благодарих за активната гражданска позиция, коментирахме и някои от въпросите съвсем накратко, ще продължим в по-нататъшните институционализирани формати, каквито са обществените съвети. Говорихме и за необходимостта да се направят работни групи, които да обсъждат по-важните въпроси, които стоят за решение както с представители на правителството, така и на парламента, така че да имаме много по-висока степен на съгласуваност с гражданското общество.

След като премиерът Орешарски се оттегли заради друга важна среща, Петър Витанов от гражданска инициатива, подкрепяща кабинета, каза по повод идеята за предстоящо сформиране на работни групи и за диалога в тях:

На който могат да бъдат разисквани наболелите въпроси поради порочния 23-годишен преход.

Петър Витанов отправи и задочен въпрос към президента Росен Плевнелиев:

Искам да запитам защо нехае и не свиква Консултативния съвет по национална сигурност, който свика само седмица след назначението на Пеевски, а смятаме, че въпросът е много актуален, предвид чукащата на вратата ни война и защо правителството в лицето на доц. Орешарски инициира Съвет по сигурността към Министерски съвет, а президентът не си върши конституционните задължения, като главнокомандващ най-малкото е редно да свика Консултативния съвет по национална сигурност.

Подписката в подкрепа на правителството ще продължи и през септември, съобщиха от контрапротестиращите.
По публикацията работи: Лъчезар Цветков
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна