Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Незаконното строителство в ромския квартал "Лозенец" в Стара Загора е било пощрявано от кметовете

Снимка: Венелина Попова

Незаконното строителство в ромския квартал "Лозенец" в Стара Загора е поощрявано през годините на прехода от всички кметове с политически цели. Това заяви Павлина Делчева - обществен посредник в Стара Загора след среща с роми, чиито къщи предстои да бъдат съборени.

Срещата с ромите e осъществена с помощта на неправителствената организация "Свят без граници". Като обществен посредник Делчева се е опитала да убеди собствениците на незаконни къщи, че няма никакъв начин да избегнат събарянето.

Затова най-добре е да пристъпят към доброволно събаряне. Това е първата част от процедурата, която е най-добре те да спазят. Още повече, че това ще бъде основният акцент всичко да мине без напрежение, без да е необходимо да ходи полиция, багери. 

Павлина Делчева е обсъдила с кмета Живко Тодоров възможностите за прилагане на процедури за търпимост и за узаконяване на ромски къщи. 62 от тях, които обаче са навлезли в територията на парк "Аязмото", ще бъдат премахнати. Техните собственици ще търсят начин да забавят заповедта на кмета, като я обжалват пред Административния съд. Според обществения посредник е неразбираемо как голяма част от постройките в квартал "Лозенец", които са незаконни, имат партиди във ВиК и EVN.

По публикацията работи: Венелина Попова - кор на БНР в Стара Загора

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна