Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Работна група в МТСП обсъжда размера на минималните осигурителни доходи за догодина

Снимка: БГНЕС

Работна група в Министерството на труда и социалната политика ще обсъжда размера на минималните осигурителни доходи за следващата година. В около 20 сектора на икономиката няма да се увеличат минималните суми, върху които се внасят осигуровки на работниците. Няма да има увеличение на минималните осигурителни доходи за работниците в транспортния сектор, част от дейностите в добивната промишленост, птицевъдството и доста други производства, допълни заместник-председателят на БСК Димитър Бранков:

Имаме един доста голям брой сектори, в момента са около 20, в които, подчертавам, с доброто разбиране на синдикалните организации в съответния бранш, е постигнато споразумение за нулев ръст. В една голяма част от икономическите дейности от сектора, браншовете, отраслите, има едно внушаване на обща икономическа ситуация, което не позволява да се стигне до някакви радикални ръстове.

Само в няколко дейности през следващата година минималните осигурителни доходи ще бъдат увеличени с по-висок процент, уточни той:

В производството на консервирани храни – приблизително 13% ръст, в машиностроенето – 4,3% ръст, във ВиК – сектора – 6,7%, растениевъдството – 6,4%. 

Според Бранков като цяло за следващата година е договорен по-нисък ръст на минималните суми, върху които се внасят осигуровки за работниците, за да не се стигне до съкращение на хора и да се запазят доходите им.

По публикацията работи: Радостина Билярска
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени