Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Естония ни спря за Евро 2015 по баскетбол

България загуби с 49:61 точки при гостуването си на Естония и не успя да се класира за Евро 2015 по баскетбол
Снимка: БГНЕС

Мъжкият ни национален отбор по баскетбол загуби с 49:61 точки гостуването си на Естония в Талин във втория финален мач от предварителната квалификация за Евробаскет 2015. След победата на нашите в първата среща с 58:55 и загубата снощи Естония си осигури единственото място, даващо право на участие на шампионата на Стария континент след две години в Украйна. За България остава утехата, че ще има още един шанс в редовните квалификации следващото лято. Естония пък ще играе на европейски финали за първи път от 2001-ва година насам.

Естонците започнаха по-мотивирано и поведоха с 13:3 след само 4 минути игра, принуждавайки Тити Папазов да вземе прекъсване. Националите успяха да вкарат само две от първите си девет стрелби, а изоставането им нарасна до 7:22, преди Божидар Аврамов да вкара тройка за 10:22. След 10 минути резултатът бе 10:25. Високата успеваемост в стрелбата на Естония се задържа и през втората част, докато България продължаваше да има затруднения в атака. Въпреки моментните проблясъци, нашите не успяваха да намерят правилния ритъм, а на почивката изоставането на "трикольорите" отново бе 15 точки - 24:39.

Минута и половина след началото на второто полувреме авансът на домакините достигна 20 точки - 24:44. В последните минути на третата четвърт разликата все пак бе намалена - 37:50 благодарение на добри индивидуални изяви на Александър Янев и Божидар Аврамов, като това бе резултатът след 30 минути игра. В заключителните 10 минути на двубоя темпото на игра спадна, а промяна в развоя нямаше - Естония продължи да държи мача под контрол. Разликата на няколко пъти отново се доближаваше до 20 точки, но в последните няколко минути националите успяха да намалят изоставането си до 49:61.

Калоян Иванов бе най-резултатен за България с 13 точки, Божидар Аврамов добави 10, а Деян Иванов и Александър Янев реализираха съответно 7 и 6 точки. За победителите Райн Велдеман и Герт Дорбек се отчетоха с по 10. Нашите направиха цели 18 грешки срещу 6 за противника и вкараха едва 29.6 % от стрелбите си срещу 36.2 % за съперника.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна