Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Правителството на Меркел вдига социалните помощи

Снимка: ЕПА / БГНЕС

С 2,3 на сто да се вдигнат социалните помощи за определени категории от началото на следващата година, обсъжда кабинетът на канцлера Ангела Меркел днес на едно от последните си заседания преди изборите на 22-ри септември. Но тъй като по традиция регулирането на средствата за хора, живеещи на социални помощи, се извършва винаги през септември, сега изрично се прави уточнение, че решението на правителството не е свързано с предстоящите парламентарни избори.

391 вместо сега получаваните 382 евро ще получават над 1,6 милиона германци, живеещи на социални помощи и в едночленни домакинства. По 353 или с 8 евро повече ще получават и семейства, в които и двамата са на социални помощи.

За първи път след въведената социална реформа преди две години се увеличават парите, получавани като социални помощи от деца на трайно безработни родители, в зависимост от възрастта им. Те ще получават средно между 5-10 евро повече или между 229 и 296, в зависимост от възрастта им.

Предвижданото увеличение повече ще се отрази на нетните доходи на източногерманците отколкото на западногерманците. Безработицата в новите провинции остава по-висока в сравнение със старите западни провинции на обединена Германия.

По публикацията работи: Елена Трифонова - Германия
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна