Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Скандинавските страни остават разединени по въпроса за евентуална военна намеса в Сирия

Барак Обама и Фредрик Райнфелд
Снимка: ЕПА / БГНЕС

Скандинавските страни остават разединени по въпроса дали да подкрепят евентуална военна намеса в Сирия. Това стана ясно късно снощи след среща на американския президент Барак Обама с премиерите на северните страни в Стокхолм.

В съвместно изявление лидерите на Дания, Швеция, Норвегия, Финландия и Исландия остро осъдиха употребата на химически оръжия в Сирия. Те изразиха и своето убеждение, че международната общност трябва да реагира адекватно на случващото се в размирната страна. Въпреки това до конкретни ангажименти за военна намеса в Сирия не се стигна.

Единствено датският премиер Хеле Торнинг-Шмид заяви, че не изключва бъдещи военни действия в Сирия, но дори тя посочи, че участието на Дания във военна операция срещу режима на Асад остава хипотетично. Ние подкрепяме подобни действия политически, морално и дипломатически, но засега никой не е отправил искане за военна намеса в Сирия към нашата страна, заяви Торнинг-Шмид пред шведските медии.

Темата за Сирия беше водеща и по време на пресконференцията на Обама с шведския премиер Фредрик Райнфелд. Президентът на САЩ заяви, че международната общност не трябва да остане мълчалива пред "варварството", което се извършва в Сирия. Обама допълни, че "червената линия", която е преминала Сирия с използването на химическо оръжие, е била поставена от международната общност с приемането на стандарти, които забраняват използване на такива оръжия.

Посещението в Швеция е първата визита на действащ американски президент в северноевропейската държава. Обама избра да посети Швеция, след като отмени двустранната си среща с руския президент Владимир Путин. Тя трябваше да се проведе преди форума на Г-20 в Санкт Петербург, но така и не се състоя, след като Русия даде убежище на шпионина Едуард Сноудън.

По публикацията работи: Калина Стайкова - Копенхаген
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна