Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Турската полиция отново затвори парка "Гези" в Истанбул заради протести

Снимка: Архив

Силите за борба срещу безредиците вчера отново затвориха парка "Гези" в Истанбул заради възможни нови протести. Паркът "Гези", където през месец юни т.г. се състояха най-бурните демонстрации срещу турския премиер Ердоган, в които загинаха пет души, а хиляди бяха ранени, се превърна в символ на антиправителствените протести.

През последните дни в социалните мрежи се разпространяват призиви за организиране на протести в парка "Гези" в подкрепа на студентите от Техническия близкоизточен университет в Анкара. За да не допуснат нови демонстрации, полицейските служители са накарали всички хора да напуснат парка. На централния площад Таксим и около Паметника на републиката е била поставена полицейска блокада и са били разположени бронирани коли за разпръскване на сълзотворен газ.

Вчера в Анкара продължиха протестите на студентите от Близкоизточния технически университет срещу общински проект за обезлесяване на част от терена на университета, за да бъде построена отсечка от магистрала. Няколкостотин протестиращи влязоха в сблъсък с полицията. Властите използваха сълзотворен газ, за да ги разпръснат. Арестувани са били над 15 души.

Протестите на студентите се подкрепят и от много жители на столицата. Интересното е, че протестите за парка "Гези" в края на месец май т.г. също започнаха като екологични, а след това се превърнаха в най-бурните до този момент демонстрации срещу консервативноислямисткото правителство на Ердоган.

По публикацията работи: Нахиде Дениз - кор. на БНР в Истанбул
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна