Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Крум Дончев най-бърз в рали "Сливен"

Крум Дончев спечели 33-то рали "Сливен", но по-късно бе дисквалифициран
Снимка: БГНЕС

 

Екипажът Крум Дончев/Петър Йорданов с "Форд Фиеста R5" върна интригата в
националното първенство, след като завърши на първото място в 33-ото рали "Сливен" - предпоследен кръг от сезона. Те преминаха 194,98 състезателни километра за 1.47:58.0 ч, изпреварвайки с 35.8 сек преките си конкуренти Димитър Илиев/Янаки Янакиев с "Шкода Фабия S2000". Това е първата победа на Дончев/Йорданов в този шампионат и първата след победата им в сръбското рали през есента на миналата година. Точно както през октомври 2012 г., сега
шампионатът ще се решава във финала и отново двата екипажа са единствените претенденти за първото място и отново разликата между двамата е минимална - 130:146 т. преднина за Илиев.

В 33-ото рали Сливен двата екипажа взеха всички етапни победи, като Дончев спечели 7, а Илиев - 6 скоростни отсечки.

При второто преминаване на отсечките днес реших да заложа на силното темпо и да се борим докрай, защото не знаех дали Митко няма да атакува и това се оказа печелившата тактика. Доволен съм, защото стъпка по стъпка увеличаваме скоростта си, така че какво повече може да се иска?, заяви победителят Крум Дончев.

Той завърши като победител в първия ден с разлика от 16.5 сек, към които  прибави нови 19.3 сек от спечелените три скоростни отсечки. Представянето на тима в това рали вървеше възходящо от средата на съботния ден, когато те поеха лидерството, за да не го изпуснат до края на надпреварата.

Доволен съм от класирането и тази загуба, за която не съжалявам, защото зная, че причината не е нито в мен, нито в навигатора ми Янаки Янакиев. По всичко личи, че новият клас автомобили R5 са много по-бързи. Предстои ни последното състезание, в което трябва да се представим много силно, за да спечелим шампионата и тази година, обясни Димитър Илиев на финала.

 
Трети завършиха украинците Олександър Салюк/Йевхен Червоненко с "Шкода Фабия S2000", които се смятаха за главния фаворит в това състезание, но им се наложи да се борят за точките след българските екипажи и главно за актива в
европейската купа по рали, кръг от който е сливенският старт. Предвиждането, че в челото промени няма да настъпят се оказа напълно вярно, така че турците Фатих Кара/Гюрай Каракар с "ФИАТ Гранде Пунто S2000" завършиха на четвъртата позиция (на 4:55 от победителите).

Липсата на размествания обаче свършва дотук, защото изненадващо петото място бе спечелено от Мирослав Ангелов/Петър Илиев с "Рено Клио R3", изпреварили с по-малко от 5 сек. местните лидери в колоната Георги Василев/Стефан Добрев с "Мицубиши Лансър Ево 8".

В сливенското рали бе определен само един от шампионите за тази година. Това е екипажът Дилян Станков/Младен Карчев със "Ситроен Саксо" - девети в общото
класиране, които с четири победи в класа си печелят предсрочно титлата в клас 9.

Най-бърз от всички състезатели в клас 8 са върналите се в шампионата след година отсъствие Христо Атанасов/Марин Иванов с "Рено Клио R3", а в клас 6 първенец е най-младият пилот в колоната - 17-годишният ученик от Русе Михаил Симеонов и неговия навигатор Васил Георгиев със "Ситроен С2".

От стартиралите 27 екипажа до финала стигнаха 17.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна