Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шок: България отпадна от Евро 2013 по волейбол

Волейболистките ни загубиха с 2:3 гейма от състава на Чехия и отпаднаха от европейското първенство в Германия и Швейцария
Снимка: БГНЕС

 

Българският национален отбор по волейбол за жени отпадна от Евро 2013 в Германия и Швейцария. В последния си мач от група "D" нашите допуснаха обрат от 2:1 до 2:3 (25:14, 20:25, 31:29, 19:25, 11:15) срещу Чехия и останаха на последното четвърто място в групата с актив от едва три точки.

Двубоят в Шверин започна отлично за българския състав и той спечели първия гейм с категоричното 25:14 след отлично представяне на Емилия Николова и Елица Василева. Вторият гейм беше равностоен, но чехкините взеха инициативата в края му и от 19:19 те доведоха резултата до 25:20, с което изравниха резултата.
Третата част беше изключително оспорвана и драматична, но все пак България се поздрави с успех с 31:29, дошъл след размяна на водачеството, при която чехкините първи имаха шанс да вземат аванс. Успешна блокада на капитанката Страшимира Филипова и на Василева отказа Чехия от победата в този гейм.
След това обаче чешкият състав взе инициативата в четвъртата част и спечели с 25:19, довеждайки решителната среща до тайбрек.

Петият гейм стартира отлично за българките, които поведоха с 5:1 и 6:2. Преднината не се оказа достатъчна и Чехия изравни до 7:7. След размяната на полетата чешките волейболистки играха отлично в защита и закономерно поведоха с 12:9 и 13:11, което се оказа достатъчно за тях, за да достигнат до крайния успех с 15:11, дошъл след 134 минути игра.

България остана на последно място в групата, докато напред в директните елиминации продължават Чехия, Полша и Сърбия. Трите отбора имат актив от по четири точки.

Най-резултатна в българския тим беше Добриана Рабаджиева с 20 точки. Още 18 добави съотборничката й Елица Василева. Чехкинята Анета Хавличкова стана топреализатор на двубоя с 33 точки.

Състав на България: Лора Китипова 1 точка, Емилия Николова 16, Добриана Рабаджиева 20, Елица Василева 18, Цветелина Заркова 12, Страшимира Филипова 14, Мария Филипова-либеро (Десислава Николова, Христина Русева, Диана Ненова, Мария Каракашева).

По публикацията работи: БНР

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени