Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Людмила Петкова: Бизнесът иска да се отвори дебат за единната сметка

Снимка: БГНЕС

Ще бъде обсъдено предложение единната сметка да се раздели на две - за данъци и за осигурителни вноски. Искането за дебати идва от бизнеса, съобщи заместник-министърът на финансите Людмила Петкова след съвместно заседание на осигурителната и бюджетната комисия към Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Финансовото министерство предлага промени в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс, според които единната сметка да се усъвършенства. В едната й част да се внасят самите данъци и осигуровки, а в другата да се покриват лихвите за просрочията. Целта е, ако гражданите започнат да покриват старите си задължения, макар и не всички и не наведнъж, да не се начисляват допълнителни лихви. Заместник финансовият министър Людмила Петкова обаче е чула и мненията на синдикати и работодатели, които ще бъдат обсъдени в Националния съвет за тристранно сътрудничество:

Бизнесът иска да се отвори дебат за единната сметка дали не е възможно право на избор, дали да има две сметки, едната за плащане на данъци, другата за осигуровки, което, ако се раздели на две сметки, вече не говорим за единна сметка.

Единната сметка беше въведена от началото на годината и проблеми се появяват не само при хората, които имат стари задължения, но и при тези, които плащат редовно данъците и осигурителните си вноски. Причината е в новите декларации I и VI, които се подават в Националната агенция за приходите. Много хора обаче не знаят за тях или не ги попълват правилно, обяснява Людмила Петкова.

Има вноски за осигуровките, декларациите не са подадени. Тези вноски стоят като надвнесени, не могат да бъдат обвързани със задължението, НАП са предприели действие да уведомят лицата. Информация, обобщена, за осигурителните декларации, не излиза в момента. Предстои да се направи и такова допълнение към информационната система на НАП да излиза автоматично, за да може веднага да се идентифицира проблемът.

По публикацията работи: Велина Сашева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна