Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

1000 автомобила минаха през ГКПП Маказа само час след откриването

Снимка: БГНЕС

Повече от хиляда автомобила преминаха границата с Гърция в първия час след отварянето на новия контролен пункт на прохода Маказа. Очаква се с откриването на пункта "Маказа - Нимфея" да се съживи икономиката от двете страни на границата и да се засилят търговският и културният обмен.

Проходът Маказа беше отворен за движение от областните управители на Кърджали и на Източна Македония и Тракия. Това стана 68 години след неговото затваряне в началото на 1945-а година.

Пунктът е шестият между България и Гърция и е най прекият достъп до пристанищата на Средиземно море. Пътят е част от международния коридор номер 9 и осигурява директна връзка за цяла Централна България и страните от Северна Европа. Движението през Маказа беше пуснато точно шест минути след 12 часа. Първата преминала кола беше от Кърджали. В нея пътуваше 85-годишният Петър Чакъров, който е преминал в България пеша границата, когато е бил на 15 години, след което границата при Маказа е била затворена.

Над три километра беше колоната от чакащи автомобили да преминат в Гърция. Интересът на хората е огромен, защото проходът е мечта на няколко поколения кърджалийци. През новия пункт ще преминават автомобили с до осем пътници и лекотоварни коли с тегло до три и половина тона. Очакванията са годишно през Маказа да минават над милион и половина автомобили.

Целия репортаж чуйте в звуковия файл.

По публикацията работи: Валя Апостолова - кор. на БНР в Кърджали
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени