Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германското разузнаване и ЦРУ са работили съвместно по таен проект

Снимка: Архив

Агентурен скандал разтърси Германия. Медиите разкриха таен проект на ЦРУ и германското разузнаване, при който незаконно са събирани данни години наред. Разкритието направи списание "Шпигел", според което разузнаванията на двете държави са събирали данни за евентуални терористи. Данните са съхранявани в Нойс, а проектът е вървял под тайното име "Проект 6" или само П6.

В базата данни са събирани дори и информации за германски журналисти. Репортерът от телевизия НДР Щефан Бухен, който интервюира ислямистки лидер от Йемен, присъства с името, адреса, телефона и номера на паспорта си в базата данни на разузнаванията. Бухен е посещавал многократно Афганистан, отбелязва срещу името му ЦРУ.

За съхраняване и обработка на данните от "Проект 6" ЦРУ и германските им колеги наели сграда в центъра на град Нойс още през 2005-а година. По-късно групата, работеща по проекта, се мести в централата на Федералната служба за защита на конституцията в Кьолн.

Германското разузнаване потвърди за съществуването на този проект, както и за съхранените данни с кодово име П6. Сътрудничеството с ЦРУ обаче било прекратено през 2010-а година, твърдят властите.

Разкритието на "Шпигел" предизвика огромен скандал в Германия, тъй като съществуването на разузнавателни групи, които работят без контрола на институциите, е напълно несъвместимо с германската конституция.

По публикацията работи: Капка Тодорова - кор. на "24 часа" в Германия
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна