Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министър Терзиева: Няма европейски средства за "Хемус"

Снимка: БГНЕС

До три месеца ще бъде готово предпроектното проучване за автомагистрала "Хемус" и ще стане ясна точната сума за строителството й. Това съобщи във Варна министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева. Тя уточни, че няма европейски средства за магистралата и ще се търсят други източници за финансиране, които не включват плащане на такси и концесия.

Министър Терзиева допълни, че проучването е възложено с европейски средства и се прави като за автомагистрала. Тя посочи, че правителството ще продължи строителството на "Хемус", тъй като магистралата е приоритетен проект в програмата му.

Именно защото трябва да намалим различията между регионите. Безвъзмездната помощ, която идва по оперативна програма "Транспорт", и по която бихме могли да финансираме автомагистрала "Хемус", както казват някои бивши управници, 80 процента европари и 20 процента данъкоплатците на България, общият размер през следващия програмен период заедно със съфинансирането е 1,5 милиарда лева индикативна стойност. 

Министърът каза още, че във ВиК сектора в страната предстои много сериозна реформа. От следващата седмица МРР започва срещи, за да се обсъди предложението на Световната банка за сектора.

Министър Терзиева стартира във Варна третата информационна кампания по проекта за енергийно обновяване на българските домове.

По публикацията работи: Даниела Стойнова - кор. на БНР във Варна
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна