Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Алексей Навални поиска ново преброяване на бюлетините от изборите

Снимка: Васко Михайлов

На многохиляден митинг в центъра на Москва опозиционният лидер и кандидат за столичен кмет Алексей Навални обяви, че не признава резултатите от изборите в руската столица и поиска ново преброяване на бюлетините.

Алексей Навални оспорва победата на досегашен московски кмет Сeргей Собянин и обяви, че ще се бори за провеждането на втори тур. Според опозиционния лидер кандидатът на властта е получил малко над 50 % от гласовете чрез изборни измами. Пред своите привърженици Навални заяви, че на тези избори се е родило истинското опозиционно движение в Русия:

Стоя сега на митинга и мога да констатирам - в Русия се роди голямата опозиция, в Русия се роди истинското голямо политическо движение, което представя интересите на мнозинството, което може да участва в избори с конструктивна програма и е готово да побеждава. Ние ще бъдем водещата политическа сила, която ще се бори с партията "Единна Русия" и обезателно ще я победим.

Навални призова своите привърженици да отстояват позициите си с политически средства, но предупреди властта, че е готов да организира улични протести и акции на гражданско неподчинение, ако не бъде насрочен втори тур на изборите. Гледайки в посока към Кремъл един от ораторите заяви: Щом властта толкова много се страхува и не иска нов столичен кмет, то тогава ще получи нов руски президент.

Коментар по темата направи в предаването "12+3" Дарина Григорова от СУ "Св. Климент Охридски". В звуковия файл може да чуете интервюто на Петър Волгин с Григорова.
По публикацията работи: Васко Михайлов – кор. на БНР в Москва

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени