Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тодор Стойков прекрати състезателната си кариера

Снимка: БГНЕС

Един от най-добрите ни баскетболисти през последните две десетилетия Тодор Стойков обяви официално, че слага край на състезателната си кариера. Бившият капитан на националния отбор и бивш състезател на шампиона "Лукойл Академик" се е подготвял дълго време за този момент, но е убеден, че "студентите" може да доминират в България и без него. Подготвях се за този миг от една година. Благодаря на абсолютно всички мои треньори, президенти, съотборници и съперници. Горд съм, че постигнах най-големите си успехи в "Черно море" и "Лукойл Академик", а не в "Левски" или ЦСКА. Винаги съм се борел само за победа. На мачовете ми беше много по-лесно в сравнение със сега, заяви през сълзи Стойков.

Той е получил предложение от ръководството на "Лукойл Академик" да заеме пост в клуба. Благодаря на ръководството, но първо ще си почина няколко месеца или година. Ще видя как е от другата страна. Когато вземем правилното решение, ще го обявим. Убеден съм, че "Лукойл" ще доминира у нас и ще се представи силно в европейските клубни турнири. Има голям брой млади момчета, които трябва да се развиват. Сега е моментът да кажа край и да дам път на по-младите, каза още Стойков.

Именитият баскетболист говори за някои от най-големите успехи в кариерата си. Има много мачове, които никога няма да забравя. Това са участията ми с "Черно море" и "Лукойл Академик" в европейските турнири. С "Лукойл" победихме "Реал" Мадрид, "Динамо" Москва, "Арис" Солун. Няма да забравя и всички мачове, в които станахме шампиони. Ще помня и победата с националния отбор срещу Италия. Нямахме победа срещу тях повече от 40 години. Най-силен колектив в "Лукойл Академик" имаше при треньора Желко Лукаич. Гордея се с това, че съм бил капитан на "Лукойл" и на националния отбор. Най-дълго ще помня мачовете ни срещу "Левски" в последното десетилетие, защото след победите срещу тях, печелехме шампионската титла, добави 36-годишният Тодор Стойков.

Ръководството на "Лукойл Академик" ще организира бенефис на именития баскетболист. Очаква се да бъде поканен някой от водещите клубни отбори в Европа, като "Барселона" или "Реал" Мадрид. Благодаря на Тошко. Имали сме разминавания през годините, но сме постигали това, за което сме се борили. Той има предложението и сам трябва да реши. Със сигурност остава посланик на нашия клуб в България, заяви директорът на ОСК "Лукойл" Сашо Везенков.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна