Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Премиерът изрази притеснения за изхода от делото за спирането на проекта за АЕЦ "Белене"

Снимка: БГНЕС

Убеден съм, че адвокатите по арбитражното дело за АЕЦ "Белене" ще направят всичко възможно да минимизират щетите. Това каза премиерът Пламен Орешарски в рамките на парламентарния контрол.

Премиерът изрази притеснения за изхода от арбитражното дело, което "Атомстройекспорт" заведе срещу България заради спирането на проекта за строеж на АЕЦ "Белене":

Изходът от това дело не е обект на коментар в пленарна зала, а и където и да е било. Докато не видя финалния резултат, аз ще продължа да се притеснявам и това не е въпрос на оценка на шансове, а е в резултат на самия факт, че има открит висящ въпрос.

На брифинг в Народното събрание премиерът потвърди, че се изготвя актуализация на разчетите заради проекта АЕЦ "Белене". Той обясни, че икономическият министър в най-скоро време ще даде информация за това дали проектът ще бъде продължен. Не стана ясно дали позицията на основния поддръжник на правителството - ДПС за АЕЦ "Белене" е променена или остава против строежа на атомната централа:

Многократно съм разговарял не само по този въпрос, но и по други важни въпроси и с двете парламентарни групи и в резултат на тези разговори имаме програма, която ще бъде на вашето внимание следваща седмица. Тя е развитие на програмните насоки, които вече гледахме в парламента. Не ми е известно в последната една седмица ДПС да са си сменили мнението.

На въпрос дали това означава, че остават против АЕЦ "Белене", премиерът каза: Това е ваше твърдение.

Премиерът отказа да коментира казуса "Пеевски" като демонстрира, че темата за него е изчерпана с думите:

Разбирам, че са свършили рационалните въпроси.

По публикацията работи: Виолета Ашикова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени