Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

До 2016 г. Кипър трябва да преструктурира и модернизира държавната си администрация

Снимка: Архив

До 2016 г. Кипър трябва да преструктурира и модернизира държавната си администрация, така че да създаде държава, която ще служи и няма да тормози гражданите. Това заяви президентът на страната Никос Анастасиадис днес, представяйки плана за действие за тази реформа.

По-добро обслужване на гражданите, по-малко бюрокрация, по-малко разходи за данъкоплатците и по-голяма прозрачност в държавната администрация обеща президентът на Кипър. Към това е насочен обявеният от него план за действие за реформа и модернизация на публичния сектор в страната. Той ще се осъществява в пет основни направления и трябва да бъде приложен изцяло до 2016 г. Крайната цел е да се създаде гъвкава и ефективна държава, която уважава парите на данъкоплатците, избягва излишни разходи и действа по отношение на резултатите и социалния принос, обобщи Анастасиадис.

Представеният днес план е в изпълнение на обявените от президента на 29 април тази година мерки за модернизиране на институциите и върховенството на закона. Изисквания за оптимизиране на държавните структури и намаляване на публичните разходи за тях са заложени в меморандума, който правителството на Кипър сключи с тройката, за да получи спасителния заем от 10 млрд. евро.

Реформата ще се подпомага от консултантски екипи на Световната банка и на Великобритания, които работят на острова от началото на тази седмица. Вече са закрити някои публични организации, което е донесло значителни спестявания за данъкоплатците, започнаха да се прилагат услуги от електронното правителство, взети са мерки за намаляване на бюрокрацията и опростяване на процедурите, отчете Анастасиадис.

Модернизирането на държавата е особено труден и болезнен процес, заяви държавният глава на Кипър и призова цялото общество за подкрепа, включително всички държавни служители, които станаха жертва на рестриктивните мерки на тройката с наложените от нея съкращения на персонал и заплати.

По публикацията работи: Бранислава Бобанац - кор. на БНР в Кипър
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени