Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Александър Маринов: Мнозинството от хората са против такъв начин на управление

Снимка: Архив

Доц. Александър Маринов - преподавател в Софийския университет коментира в предаването "От петък до петък", че не бива да има разделение в обществото по отношение на ситуацията в страната.

Има разделения, които се подсилват и манипулират - с цел да прикрият други, истински разделения. Има регионална диспропорция, която води до по-лошо качество на живот в столицата и обезлюдяване на цели региони. Според доц. Маринов разделението между София и страната не е по линия на подкрепата за това правителство. Мнозинството от хората са против такъв начин на управление и вземане на кадрови решения, заяви той. По повод реанимираната дискусия за скандалното назначение на Делян Пеевски, доц. Маринов коментира:

Въпросът "Кой посочи Пеевски?" е всъщност въпрос за това как се вземат важните решения в държавата. Видяхме, че при един такъв епизод прехвърчаха искри между Станишев и Местан и Станишев за пореден път подви опашка. /.../  Очевидно Станишев е притиснат, включително и от своите вътрешни среди, да даде някакво обяснение и да понесе някаква отговорност. Вчера Кадиев говори за това, че такъв гаф не може да мине без никакво обяснение.

Според доц. Маринов Бойко Борисов и ръководството на ГЕРБ са обсебени от илюзорната надежда, че могат да се възползват от настроенията в страната и протестите и могат да се върнат на власт. Те просто подготвят този ход, защото знаят, че хич не е лошо да имаш зад гърба си една медийна империя. /.../ Нашите политици правят лупинги, правят това, което вчера яростно са отричали, с надеждата, че хората не помнят, но много хора помнят. 

На въпрос за евентуална комбинация на Реформаторския блок и Бойко Борисов, заедно с медийната империя на Пеевски, доц. Маринов отговори: Това е ужасяваща комбинация, но ще е тест за Реформаторския блок доколко ще издържи на различни изкушения, внушения и притеснения. Залепянето на Борисов за Реформаторския блок, дори само създаването на това впечатление, ще го убие - преди да се е родил. 

По повод последните сметки за ток доц. Маринов подчерта, че ако трябва нещо да се предприема в енергетиката, е необходимо да е нещо радикално, без да се търси ефектът "всички да са доволни".

Доц. Маринов прогнозира по-сериозни протести през зимата. Според него: Всичко продължава да се задълбочава. Преди мислех, че това управление има шанс да докрета до евроизборите, но вече започвам да се съмнявам, че ще успеят да удържат положението. 

Цялото интервю на Катя Лещанска с доц. Александър Маринов можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна