Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Конституционният съд решава следващия вторник остава ли Делян Пеевски депутат

Снимка: Архив

Следващият вторник ще стане ясно дали Делян Пеевски остава депутат. Очакването е съдът да каже може ли той да остане депутат, след като беше избран за председател на ДАНС или фактът, че са били прекратени правомощията му като народен представител и той не е встъпил в длъжност, означава, че Пеевски е пълноправен депутат и тогава той ще може да се върне в пленарната зала, която напусна, обявявайки, че ще чака последната дума на конституционните съдии.

Безпрецедентно за практиката си, Конституционният съд оповести дневния ред на заседанията си до края на месец септември.

Един от казусите, които ще разглеждат конституционните съдии, е свързан със Закона за радиото и телевизията и текстовете, които са известни като лустрационни, забраняващи на бивши агенти на ДС да заемат ръководни постове в БНР и БНТ. Затова КС беше сезиран от депутати от Коалиция за България в миналия парламент. Решението се чака следващия четвъртък.

Два дни по рано, когато съдът ще решава казуса "Пеевски", в дневния ред е делото за установяване на съвместимост и прекратяване пълномощията на Иван Иванов, депутат от Коалиция за България, който за два часа беше назначен с указ на премиера за заместник-министър на вътрешните работи, но след като стана ясна неговата минала връзка със СИК, назначението беше отменено. От ГЕРБ смятат, че той не може да бъде депутат. Предсрочното прекратяване на мандата на управителя на Здравноосигурителната каса Пламен Цеков и изборите от 12-и май също са в дневния ред на Конституционния съд за следващия вторник.

По публикацията работи: Силвия Великова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна