Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цв. Йовчев: Търсим възможности бежанци да бъдат пренасочени към други страни от ЕС

Снимка: БГНЕС

Министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев заяви, че съвсем скоро ще се достигне критичната точка по отношение на броя на бежанците, които може да приеме страната. На заседание на Националния оперативен щаб са обсъдени мерките за справяне с кризисната ситуация.

Според вътрешния министър България не може да се справи сама с бежанците без европейска солидарност. Финансовите, организационните и техническите възможности на страната позволяват да приеме около 5 хиляди бежанци. Подготвят се документи за помощ от Европейската комисия.

Имаме нужда да получим помощ, включително финансова и техническа по отношение на обработване на този поток от хора, който постъпва на наша територия, както и ще потърсим възможности част от бежанците да бъдат пренасочени към други страни от Европейския съюз.

Осигурени са подходящи помещения за настаняване на 1250 бежанци, допълни министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев.

С активното съдействие на Червения кръст са осигурени и необходимите храна, вода.

БЧК организира кампания за събиране на помощи за бежанците. Има готовност за разполагане на фургони, в които да бъдат настанени около хиляда души.

Осигурени са медицински екипи, които да минимизират здравните рискове за България при постъпването на тези хора на наша територия, каза още Цветлин Йовчев.

Според министъра на вътрешните работи спряването с проблема с бежанците означава, че България отговаря на всички технически критерии за приемане в пространството без граничен контрол в Шенген.

По публикацията работи: Радостина Билярска

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна