Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Недоволство от класирането на проекти по ОП "Конкурентоспособност"

Снимка: Архив

Две трети от парите за развитие на клъстерите по Оперативна програма "Конкурентоспособност" се печелят от организации, основани само за целите на конкурсите и усвояването на средствата. За това предупредиха от Асоциацията на клъстерните организации и настояха за ясна система за акредитация и промяна в условията и изискванията при обявяването на процедурите за финансиране през следващия програмен период.

Повод за недоволството на бизнес клъстерите са резултатите от класирането на проектите по процедурата за подкрепа на тяхното развитие:
Това, срещу което негодуваме, е, че клъстерни формации, които работят вече няколко години, които са стигнали на международните пазари, са изхвърлени и се казва - те нямат стратегии, или не разбират от финансиране, или още не знам какви, а организации, създадени два дни преди крайния срок, отговарят на всички тези въпроси.

По време на първата сесия на програма ФАР за подпомагане на клъстера кандидатстваха над 100 организации. От тях до момента са живи три. Причината за това е, че голяма част от тези организации бяха създадени само, за да усвоят едни пари, казва председателят на асоциацията Петър Стратев:
В следващия програмен период България не може да си позволи лукса толкова неефективно да инвестира публичните средства. Трябва да се смени моделът, трябва да се въведе система за акредитация, в противен случай ще е като да поливаме пясъка.

80 на сто от финансираните клъстери са регистрирани непосредствено преди затварянето на програмата. Освен това пари са давани в направления, които не са сред приоритетите на програмата. Така са разпределени 30 млн. лева. Затова от асоциацията предлагат промяна в правилата и прилагане на международния опит, който дава до 20 на сто от средствата на новорегистрирани организации.

По публикацията работи: Наталия Ганчовска
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна