Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

До две седмици - нови мерки за намаляване на административната тежест

Снимка: БГНЕС

До 2 седмици правителството ще приеме втория пакет от мерки за намаляване на административната тежест за гражданите и бизнеса. Днес министрите са разгледали 88 предложения, които ще се съгласуват.

Вицепремиерът, отговорен за икономическата политика, Даниела Бобева коментира, че става въпрос на премахване на такси, за тяхното намаление и преминаване от разрешителни в регистрационни режими, както и за опростяване на процедурите за разглеждане. Сред най-популярните предложения са отпадането на нотариални такси и услуги за хора с увреждания, обясни Бобева:

Мярка 81 - отпадане на нотариалната заверка при прехвърляне на собствеността на автомобили. В ЕС няма такива практики. Знаем, че тази мярка е била наложена от спецификата на българските условия, време е да отпадне. Мярка 11 - процедурата за издаване на винетни стикери за хора с увреждания, ще отпадне необходимостта от повече от едно посещение в дирекция "Социално подпомагане", като се създава възможност за получаване по пощата. 150 хиляди човека на година ще се възползват от тази мярка, от това облекчение, намаляване таксите в системата на Министерство на транспорта.

Даниела Бобева коментира, че предложенията са направени след консултация с местната власт и министерствата:

И правителството, и общините, и областните управители считат, че е необходимо да се намали административната тежест, да се облекчат гражданите и бизнеса, което несъмнено е много важна крачка напред в работата на правителството.

Целия репортаж на Цветелина Стоянова чуйте в звуковия файл.

По публикацията работи: Цветелина Стоянова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени