Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Манюел Валс: Разширяването на Шенгенската зона не е на дневен ред

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Разширяването на Шенгенската зона не е на дневен ред според френския министър на вътрешните работи Манюел Валс. Той изрази резерви към бързото присъединяване на България и Румъния към зоната.

Като министър на вътрешните работи и член на Съвета на вътрешните министри от ЕС аз съм повече от резервиран към разширението на шенгенските граници, докато България и Румъния не са положили определени усилия, отбеляза министър Манюел Валс в интервю за радио "Франс антер" по проблемите за сигурността и въпроса с ромите. Той подчерта, че разширяването на Шенгенската зона не е на дневен ред нито днес, нито на първи януари, докато няма мерки, гарантиращи сигурността на другите страни.

По повод изказването на лидера на крайната десница Марин Льо Пен, че от новата година ромите ще нахлуят безвъзвратно в страната, той заяви: Марин Льо Пен е некомпетентна, а е евродепутат.

Министърът оправда като важна мярка за сигурност премахването на незаконните ромски лагери, най-големият от които беше окончателно разрушен вчера в Лил. По повод нарасналия брой на обирите във Франция той спомена за престъпни групировки, които идват от Източна Европа и Балканите.

По публикацията работи: Юлия Талева - кор. на БНР в Париж
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна