Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Башар Асад: Сирия се нуждае от една година, за да унищожи химическите си оръжия

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Сирия се нуждае от една година, за да унищожи химическите си оръжия, заяви президентът на страната Башар Асад. В интервю за телевизионния канал "Фокс Нюз" той увери, че е решен да изпълни международното споразумение, но допълни, че техническите трудности ще струват не само време, но и поне един милиард долара.

Пред американската медия Асад отново настоява, че не правителствените сили, а бунтовниците са отговорни за химическата атака край Дамаск от 21-ви август. Според него Сирия не е в състояние на гражданска война, а е атакувана от "Ал Кайда". 80 до 90 на сто от терористите са от "Ал Кайда" или нейни издънки, каза още сирийският президент. Асад потвърди, че ще изпълни споразумението за химическите оръжия.

Миналата седмица ние се присъединихме към международното споразумение, което забранява химическите оръжия. Главната част от това споразумение предвижда да не се произвеждат тези оръжия, да не се съхраняват и да не се използват. Разбира се и да не се разпространяват. Друга част предвижда да бъдат премахнати тези химически материали. Разбира се, тъй като сега сме част от това споразумение, ние трябва да го изпълним.

По думите на сирийския президент операцията за предаване на химическите оръжия е сложна и може да отнеме една година:

Ще бъдат необходими много пари, ще трябват около милиард долара. Това е много вредно за околната среда. Ако американската администрация е готова да плати парите и да поеме отговорност да вземе токсичните материали в Съединените щати, защо не го направи, попита Асад.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени