Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БСП внесе предложения за законови промени в областта на енергетиката

Снимка: БГНЕС

БСП внесе предложения за законови промени в областта на енергетиката. Те предвиждат токът на абонатите да не бъде спиран преди почивен ден и да отпадне такса повторно включване. Очаква се промените в Закона за изменение и допълнение на Закона на енергетиката да бъдат приети на второ четене до края на месец октомври.

Таксата за повторно включване на тока няма повече да се плаща като след заплащане на сметката за ток електроразпределителното дружество се задължава в срок до 12 часа да възстанови подаването на електричество. Това гласят внесените промени в Закона за енергетиката. Явор Куюмджиев, заместник-председател на Комисията по енергетика в народното събрание и депутат от БСП подчерта:

При никакви обстоятелства вече не могат да ви спират тока от петък или преди Коледа. Таксата за повторно включване се отменя. Повече няма да се плаща. Единственото, което правим, е да нормализираме процеса на спиране на тока. Никой не казва да не се спира, който е неизряден - ще му се спира. Това, което правим, е да не може вече да се спира тока за 1 лев дължима сума или един ден просрочена фактура.

Три дни предварително клиентът трябва да бъде информиран надлежно, че токът му ще бъде спрян и електроразпределителното дружество трябва да може да докаже, че го е информирал преди да пристъпи към спирането на тока, гласят още промените. Освен това трябва да има и допълнително условие, посочи Явор Куюмджиев:

Да има доказуемост на последователността на неплащане, т.е. да са две или повече неплатени сметки или общият дълг да е по-голям от половин минимална работна заплата, т.е. повече от 155 лева. Само тогава може да се пристъпи към спиране.

Уверението на депутатите от БСП е, че промените ще минат на първо четене до края на септември и на второ четене до края на месец октомври.

По публикацията работи: Виолета Ашикова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна