Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Силвия Великова: Прокуратурата дължи много отговори за това какво се случва в енергетиката

Снимка: Архив

17 административни сгради и жилища в София, Перник, Козлодуй и Белене са били претърсени във връзка с разследването за изгодността на консултантския договор по проекта АЕЦ "Белене", обявиха официално от прокуратурата. В предаването "От петък до петък" Силвия Великова коментира, че неофициално се знае, че става въпрос за обиск в офисите на "Риск инженеринг" – партньор на консултатската фирма по проекта АЕЦ "Белене", че се проверява сигналът, според който 13 милиона лева са били платени на консултантската фирма, след като е сложена точка на проекта през март миналата година.

Прокуратурата дължи много отговори за това какво се случва в енергетиката - не защото те (делата) продължават да се водят срещу неизвестен извършител, което уж нямаше да бъде маниер на прокуратурата, а защото идва зима и проблемите, свързани с тока, най-вероятно ще бъдат мултиплицирани.

В коментар на факта, че Върховният касационен съд даде ход по искането за възобновяване на делото "САПАРД", Силвия Великова каза:

В съдебната зала днес прокуратурата се държеше като инстанция, която не е пропуснала нищо и не е водила колеблива политика по случая, а пледираше пред ВКС за несправедливите присъди, които трябва да бъдат наложени и все едно забрави, че прокурор е оттеглил всички протести. Съдът си позволи не само да даде ход на делото в отсъствието на един адвокат, който представи болничен лист, но и да коментира диагнозата, записана в него - "дихателно възпаление", с репликата: "Вероятно тази сутрин се е разкашляла". Позволи си да бъде подготвен с резервни адвокати, за да приключи делото днес, както и в предшестващите това заседание дела да неглижира присъствието на адвокати и подсъдими, да говори на "ти", да прави особени забележки. Съдът днес показа как не трябва да се държи един български съд.  

Според Силвия Великова, ако съдът върне делото по пътя на граничещата с беззаконие процедура, това не е добре. Във връзка с огласената от главния прокурор информация, че 875 номера са подслушвани незаконо, тя коментира, че със сигурност вече е ясно кои са хората, чиито номера са устоновени.

Силвия Великова обяви, че следващата седмица предстои да се гледа делото на Октай Енимехмедов, на което е призован да се яви Ахмед Доган.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени