Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ВКС се произнася до месец дали делото САПАРД да започне отначало

Снимка: Архив

В отсъствието на част от защитниците по така нареченото "дело САПАРД" Върховният касационен съд обяви, че до месец ще се произнесе по искането на прокуратурата процесът, който се наблюдава от Европейската комисия и ОЛАФ, да започне отначало.

Адвокати реагираха остро срещу решението на върховните магистрати.

Върховният касационен съд даде ход на процеса и го обяви за решаване, въпреки отсъствието на част от защитниците.

Трима от защитниците не дойдоха днес в съдебната зала. Само един представи бележка за внезапно заболяване и поиска отлагане на делото. Съдът обаче отказа и предупреди адвокат Марияна Кукушева, че ако до седем дни не представи писмена защита, ще бъде глобена. Липсващите двама титуляри адвокати пък бяха заменени със служебни.

Във всичко това, както и в необичайно ироничното фамилиарно отношение на съда към защитата, адвокатите видяха основания да видят нарушени права и предизвестено решение.

Адвокат Костадин Костадинов коментира така: Нямам никаква представа какво ще се случи, но най-вероятно ще бъде възобновено, щом се действа по този начин. За първи път се случва подобно нещо. Това означава все едно аз да защитавам няколко души и за част от тях да пусна жалба, за някои да не пусна и след това да си оттегля жалбата за тези, които съм обжалвал, и да искам възобновяване и ВКС да ми го допусне. Аз самият се лишавам от правото си да бъде разгледано от ВКС делото и впоследствие да искам възобновяване.

Прокуратурата иска възобновяване на делото за "пране" на близо 7,5 млн. евро от програма САПАРД, след като сама оттегли протестите си срещу оправдателните присъди, постановени от Софийския апелативен съд на подсъдимите, сред които най-популярни са бизнесмените Марио Николов и Людмил Стойков.

Ако съдът уважи искането на прокуратурата, казусът ще бъде върнат или на САС, или направо на прокуратурата. Ако обаче не го уважи, всички подсъдими по делото ще бъдат окончателно невинни.

По публикацията работи: Силвия Великова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна