Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Руската брегова охрана е нахлула на борда на кораб на "Грийнпийс"

Снимка: БГНЕС

Руски граничари завладяха със сила кораб на "Гринпийс" в Баренцово море. Природозащитниците се опитват да предотвратят плановете за добив на петрол и газ в шелфа на Северния ледовит океан.

Двама активисти на Грийнпийс, граждани на Швейцария и Финландия, бяха арестувани при опит да се покатерят върху петролната платформа "Приразломная", собственост на "Газпром". Акцията на екоактивистите е срещу добива на петрол в Арктика. Междувременно техният кораб "Arctic Sunrise" беше щурмуван в акваторията на Печорско море от руски граничари, които с помощта на хеликоптер извършиха десант на борда му. Проверката на плавателния съд е продължила през цялата нощ. В момента корабът е насочен принудително към руското пристанище Мурманск.

От години Грийнпийс се бори Арктика да бъде обявена за защитена зона, без достъп за нефтодобивните компании. Еколозите смятат, че при морския добив на петрол Русия прилага ниски стандарти за безопасност и създава рискове за околната среда. Плановете на "Газпром" са да започне добив на нефт от платформа "Приразломная" още догодина и затова от Грийнпийс предупреждават, че рискът от нефтени разливи и унищожаване на 3 природни резервата в района е огромен.

Според изчисления на Геоложкия институт на САЩ, ресурсите на петрол, които се намират под тези северни територии, биха стигнали едва за 3 години.

По публикацията работи: Васко Михайлов - кор. на БНР в Москва

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени