Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Норман Тебит се безпокои не от емиграцията от България и Румъния, а от страни от третия свят

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Великобритания има нужда от източноевропейски емигранти, защото нейните граждани не желаят да се ангажират с тежка работа или да се откажат от социалните помощи, за да вършат сезонна селскостопанска работа, се казва в документ, изпратен от българското правителство до британското министерство на вътрешните работи, пише вестник „Обзървър”.

В документа, посочва „Обзървър”, България твърди, че няма доказателства, че нейни граждани пристигат във Великобритания на туризъм за социални помощи. Българското правителство изтъква, че Великобритания печели от свободното придвижване на хора и че българите на Острова са предимно млади, необвързани и като цяло добре образовани. Българските власти се позовават на неотдавнашен доклад на Комисията за емиграция към британското вътрешно министерство, в който се дава висока оценка на българите и румънците като сезонни работници в селското стопанство.

"Обзървър" пише, че документът от 10 страници ще бъде в основата на защитата на българското правителство срещу опитите на британските власти за ограничаване на достъпа на българите до обществени услуги, като здравеопазване например, когато от 1-ви януари догодина българските граждани ще получат право на свободен достъп до пазара на труда.

Междувременно агенция Прес асосиейшън цитира бившия председател на Консервативната партия Норман Тебит да казва, че се безпокои не от емиграцията от България и Румъния, а от страни от третия свят. Тебит смята, че не трябва да се преекспонира въпросът с прогнозирания натиск от българи и румънци догодина. 

По публикацията работи: Веселин Паунов - кор. на БНР в Лондон

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна