Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Действащи инструктори към специалните части на гръцката армия обучават неофашисти

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Министерството на отбраната в Атина започна проверка по сигнал, че действащи инструктори към специалните части на армията обучават неофашисти. Полицията разследва информация, че военните структури са снабдени и с оръжие.

Гръцките медии публикуваха кадри от военното обучение на активисти на неофашистката партия „Златна зора”. По информация на членове на партията обучението се извършва от инструктори на специалните части на гръцката армия.

Министърът на отбраната разпореди днес на началника на генералния щаб да се извърши проверка и ако информацията се потвърди, да се потърси строга съдебна отговорност на военните, които са обучавали цивилни граждани, симпатизанти на неофашистите.

Не е тайна, че партията има организирани щурмови групи, които представляват военна структура и се използват за нападения срещу чужденци и леви активисти. Убийството на млад мъж в Атина от неофашистите създаде вълна от протести. Парламентарно представените партии поискаха „Златна зора” да бъде забранена, съгласно закона за пропагандиране на расистки настроения.

Има информация, че партията притежава „скрита армия” с над 3 хиляди обучени войници, готови за всякакви действия.

Министерството на финансите изпрати свои експерти, които трябва да установят произхода на средствата на партията. Има съмнения за нелегално финансиране на военните отряди.

По публикацията работи: Катя Пеева - кор. на БНР в Гърция

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна