Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съдът даде ход на делото срещу Енимехмедов, Доган се отказа да предяви частен иск

Снимка: БГНЕС

Софийският градски съд даде ход на делото срещу нападателя на Ахмед Доган - Октай Енимехмедов, в отсъствието на самия Доган. В писмено изложение Доган поиска от съда да не бъде конституиран като частен обвинител и граждански ищец.

Решението си съдът взе въпреки личното настояване на Енимехмедов делото да бъде отложено, а Ахмед Доган да бъде задължен да присъства на процеса. Според подсъдимия за втори път почетният председател на ДПС проявява неуважение с неявяването си в съда.

От фактологията стана ясно, че на 11-и септември Доган е получил разяснение за правата си да бъде конституиран като частен обвинител или граждански ищец. Той е изпратил своето писмено становище, а заедно с него и болничен лист, че е болен и не може да дойде на днешното заседание. На Доган ще се наложи да дойде в Съдебната палата, тъй като е основен свидетел по делото. Делото най-вероятно ще бъде гледано по съкратената процедура, но без признаване на вина.

Октай Енимехмедов се съгласи да бъдат разпитани само част от свидетелите, като заяви, че държи особено на Ахмед Доган и Лютви Местан. Освен тях, по настояване на служебния защитник на подсъдимия, ще бъдат разпитани още Мустафа Карадайъ, бившият градски прокурор Николай Кокинов, Рамадан Аталай и особено популярният напоследък и коментиран заместник-министър на инвестиционното проектиране Джейхан Ибрямов, който преди това беше шеф на младежкото ДПС.

Ще има разпити на служители от НСО, които участваха в неутрализирането на Октай Енимехмедов на конференцията на ДПС на 18-и януари, когато той се опита три пъти да простреля лидера на ДПС.

Енимехмедов отказа да говори пред съда, освен за да декларира, че на 18-и януари, когато направи три неуспешни опита да простреля Ахмед Доган, не искал да го убие. Постъпката му на конференцията на ДПС беше подкрепена от брат му - Метин Енимехмедов:

Мисля, че е искал да ги стресира и тези хора, нали, би трябвало да се замислят, тези, примерно, манипулации на турското малцинство и нещата, които, примерно, правят, искал е да ги стресира. Съветвам всички млади и решени хора да изразят своето мнение, не по този начин, но да търсят и вас, и медиите, както знам и на вас ви налагат кое да пишете, което да не пишете, и всеки един от вас трябва да си зададе въпроса, дали има куража да каже това, което мисли.

Следващото заседание е на 16-и октомври, за когато като свидетели са призовани Ахмед Доган, Лютви Местан, Джейхан Ибрямов и Николай Кокинов.

По публикацията работи: Силвия Великова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна