Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пациентски организации срещу решението на НЗОК да не финансира онколекарство

Снимка: БГНЕС

Пациентски организации и асоциации осъждат остро решението на Здравната каса да не бъде финансиран допълнителен медикамент за рака на гърдата.

Вчера Надзорният съвет на касата не прие предложението още през тази година да започне да плаща за необходимото лекарство. Като мотив в съобщението от касата се посочва, че причината е натрупания бюджетен дефицит. Решено е при преговорите за Национален рамков договор за 2014-та да се търси възможност за включване му в съответната клинична процедура.

 Пенка Георгиева - председател на организация "Заедно с теб" заяви пред "Хоризонт":

Недопустимо, неморално и безотговорно е няколко човека, които са администратори, да решат да лишат от живот и от здраве пациенти, които се нуждаят от жизненоважно лечение. Тези пациенти са около 50, но всъщност по думите на националния консултант професор Галя Куртева, пациентите, които се нуждаят от това лечение, са 16 и сумата е много по-малка, но това няма никакво значение.

Не може да не извикаш националния консултант, не може да не извикаш водещите онколози в страната, които да дадат консултация и да кажат "да, наистина тези пациенти се нуждаят от това лечение". И това, което заяви професор Куртева, е, че това, което излиза пред обществото от НЗОК и от техния пресцентър, е манипулация, тъй като това лечение не може да бъде заменено с друга терапия. Това го заявява с цялата си отговорност националният консултант.

По публикацията работи: Александра Михайлова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна