Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Оставки и уволнения сред шефовете на гръцката полиция

Снимка: ЕПА / БГНЕС
Оставки и чистка сред шефовете на гръцката полиция след разкрития, че висши полицаи са покровителствали дейността на неофашистката партия „Златна зора”. Партията, която е в парламента с 18 депутати, има добре организирана структура и засилва влиянието си сред гръцката младеж.

Двама шефове на областни дирекции на полицията подадоха оставка само часове след като министърът на обществения ред съобщи, че започва мащабна проверка по сигнали за връзка между висши полицаи и неофашистите. Докато се води разследването временно от работа са отстранени шефовете на осем служби. Сред тях са директорът на отдела на специалните части за борба с безредиците, на отдел сигурност и дори областният шеф на службата „Оръжия и експлозиви” в областта Атики, където се намира Атина.

Свидетелски показания потвърждават, че полицейски части са останали само наблюдатели при убийството на млад мъж в Атина преди няколко дни, както и при много екстремистки прояви на неофашистите в последната година. Лидерът на партията „Златна зора” обвини правителството в „мръсна война” с цел да се сплашат избирателите.

Признанията на активисти на Златна зора, че партията притежава над 3 хиляди добре обучени войници, шокира цялата общественост и предизвика реакция на партиите. Очаква се свикване на извънредно заседание на политическите лидери при президента за общ фронт срещу проявите на расизъм и издевателства върху политически опоненти.
По публикацията работи: Катя Пеева - кор. на БНР в Гърция
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна