Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обществени организации поискаха от президента Путин освобождаване на активистите на "Грийнпийс"

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Няколко десетки обществени организации поискаха от руския президент Владимир Путин да бъдат освободени 30-те активисти на "Грийнпийс", задържани след акция на екологичната организация срещу добива на петрол в Арктика.

Писмото до руския лидер е подписано не само от руски екологични организации и политически формации, но и от авторитетни международни движения като Световния фонд за дивата природа. В него се изтъква, че протестът на "Грийнпийс" е имал мирен характер и е целял да привлече вниманието на световната общност към рисковете за природата в Арктика от добива на природни ресурси.

Корабът на Грийнпийс "Арктик сънрайз" беше превзет миналата седмица от руската брегова охрана, след като двама активисти от екипажа се опитаха да се покатерят върху петролна платформа на "Газпром" в Печорско море. Плавателният съд беше взет на буксир и принудително откаран към руския бряг, като се очаква по-късно днес да бъде закотвен в близост до Мурманск.

Според някои информации руските власти могат да предявят обвинение срещу 30-те активисти на борда на кораба в пиратство или дори тероризъм. Екоактивистите от своя страна изтъкват, че акцията им е била мирна, а корабът им е бил щурмуван от руските граничари в международни води. Това, според тях, много повече наподобява действията на пирати.

По публикацията работи: Васко Михайлов - кор. на БНР в Москва

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени