Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Екипът на проф. Овчаров започна третия етап от проучването на крепостта Урвич

Снимка: Архив
Екипът на професор Николай Овчаров започна третия етап от проучването на крепостта Урвич край София. Бюджетът за разкопките е 44 хиляди лева.

Разкопките на крепостта Урвич ще продължат до края на октомври тази година, каза професор Овчаров:

Главната находка не само на терен, но и в архивите - това е една снимка, която открихме в архивите на моя баща - първият разкопвач на Урвич, на която виждаме, че преди около 40 години там е била открита една прекрасна сватбена корона от XVI век с изображение на разпятие и на птици върху нея. В този манастир, споменат от Паисий Хилендарски, който е съществувал и през османския период на върха на някогашната крепост Урвич, едно гнездо на християнството, там са правени бракосъчетания, освен че са били преписвани книги.

Ако се възстановят манастирът и църквата, те ще станат част от нов исторически маршрут:
Известен е като Урвичкия манастир, но църквата по всяка вероятност се е казвала "Свети Илия", може би целият манастир се е казвал по този начин. Църквата е още от Средновековния период, но през XV – XVIII век тя става и център на този манастир, загинал през XVIII век при османските репресии срещу християните. Освен чисто археологическото проучване, Урвич е част от Софийската Света гора. Планираме това да стане и част от голямата дестинация между София, Самоков по великолепното живописно Искърско дефиле към Белчин, Цари Мали Град, който наскоро беше напълно реставриран, и през Бистрица и Железница отново до София.

На разкопките работят и десет студенти по програма на Министерство на образованието, като общо 33-ма души в момента са на крепостта, най-много за последните три години.
По публикацията работи: Гергана Хрисчева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна