Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Държавата се отказва от златната си преференциална акция в БТК

Снимка: БГНЕС

Държавата реши да се откаже от златната си акция в БТК. Тя даваше възможност за контрол на част от решенията на собственика на телекома. С това решение БТК става изцяло частна компания и ще се управлява от мажоритарен собственик. Акции в консорциума-собственик имат Руската външнотърговска банка и банкерът Цветан Василев.

Министър Данаил Папазов заяви, че така се изпълнява решение на служебното правителство от 17-и април. Тогава на закрито заседание е решено държавата да се откаже от тази акция срещу финансови компенсации, които вече са постъпили в бюджета. Така се изпълняват условията за предаването й, обясни Папазов:

Трите условия са – пет години да са изминали от срока на приватизация. Второто условие е всички плащания по клаузата, предвидена по договора на поверителното заседание, да бъдат изплатени. Те са постъпили в републиканския бюджет. Третото условие е да са изпълнени всички задължения по приватизационния договор, а целият договор е изпълнен и ние трябва да изпълним своето задължение да освободим акцията. Това ще се случи на 30-и септември на Общо събрание.

Служебното правителство не е предприело действия по арбитраж и според юристите държавата не може да откаже да върне акцията, обясни Папазов:

По простата причина, че всички предпоставки по договора са изпълнени. Защо са взели решение да се откажат от арбитражните дела, аз не мога да кажа. Запознал съм се най-подробно с поверителното заседание, честно казано, не намерих такива подробности, които да мога да коментирам. Ние бяхме изправени в такава ситуация да не можем практически нищо да направим.

Каква компенсация е получена, министърът не пожела да назове, защото е търговска тайна.

Правителството осигури 6,5 милиона лева от икономии, които ще отидат в "Български пощи", за да компенсират универсалната услуга за 2011-а година, заяви още транспортният министър Данаил Папазов.

С това практически проблемите на "Български пощи" до Нова година ще бъдат решени, ще могат да се покрият всички необходими плащания, като за следващата година ще бъде включена, разбира се, и в новия бюджет сума за компенсацията, която в момента се изчислява за 2012-а година.

До края на годината ще се изготви план за преструктуриране на пощите, а до края на този месец ще е готов класификаторът за длъжностите. Хората с по-ниски заплати ще получат увеличение на заплатите, но все още не е ясно с какъв процент.

Подробности чуйте от звуковия файл.

По публикацията работи: Цветелина Стоянова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна