Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иран е готов веднага да започне преговори за ядрената си програма при определени условия

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Иран е готов веднага да започне преговори за ядрената си програма при определени условия, заяви иранският президент Хасан Рохани в обръщение пред Общото събрание на ООН.

Ядрените оръжия и останалите оръжия за масово поразяване нямат място в иранската доктрина за сигурността и отбраната и противоречат на нашите фундаментални религиозни и етични ценности. Националният ни интерес повелява да опровергаем всички основателни съмнения относно нашата мирна ядрена програма. Ние не представляваме абсолютно никаква заплаха за света и региона.

Преди обръщението на Рохани, президентът на Съединените щати Барак Обама призова проблемите с иранската ядрена програма да бъдат решени по пътя на дипломацията, но настоя Техеран да осигури прозрачност за ядрените си дейности.

Би трябвало да можем да постигнем решение, което уважава правата на иранския народ, но и дава на света увереност, че иранската програма е мирна. Но за да успеем, на помирителните думи трябва да съответстват действия, които са прозрачни и проверими. 

Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху заяви, че обръщението на иранския президент Хасан Рохани пред Общото събрание на ООН е "цинично" и че Техеран се опитва да печели време, за да разработва ядрени оръжия. Нетаняху също така обвини Иран, че участва в избиването на цивилни в Сирия и извършва терористични нападения по света. 

Френският президент Франсоа Оланд стана първият западен лидер, който се срещна с новия ирански държавен глава Хасан Рохани. Преди това в обръщение пред Общото събрание на ООН Оланд предупреди, че Париж очаква "конкретни действия" от Техеран, които да свидетелстват за отказ от военни цели в ядрената му програма. По въпроса за Сирия Рохани казал на Оланд, че иска войната да спре и че приема идеята за свикване на втора мирна конференция в Женева за преходно правителство в разкъсваната от конфликта страна.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна