Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Прокуратурата отрече Богомил Манчев да е разпитван днес

Снимка: БГНЕС

Предварително насрочен, но отложен разпит на изпълнителния директор на "Риск Инженеринг" Богомил Манчев, стана повод за спекулации, че вместо в Столичното следствие, той е давал разяснения по консултантския договор за АЕЦ "Белене" в офиса си. От държавното обвинение категорично отрекоха прокурор да е разпитвал Манчев.

Вчера стана ясно, че Манчев е призован чрез съпругата си в Столичното следствие. Призовката е от преди дни, но от прокуратурата обясниха, че са се появили нови обстоятелства, чийто анализ продължавал и затова било преценено, че е по-добре разпитът да бъде отложен.

Говорителят на СГП Зорница Таскова обясни преценката с желанието да се пести времето и на Манчев, и на наблюдаващия прокурор. Тя категорично отрече някой от разследващия екип да е посещавал по какъвто и да е повод офиса на шефа на "Риск Инженеринг".

Въпреки зрелищните обиски от петък сутринта, обвинения за милионите плащания чрез консултантски договори за спрения проект за Втора атомна централа няма. В многобройните си интервюта Богомил Манчев обясни, че "Риск Инженеринг" е само подизпълнител на консултантската компания "Уорли Парсънс", че официален документ за спиране на строителството на "Белене" няма и че зад акцията стои висок 1,90 метра човек, който иска да вземе бизнеса му.

От консултантската компания "Уорли Парсънс" изразиха "най-дълбоко разочарование" от начина, по който през последните дни се коментират името и услугите, които дружеството предоставя на НЕК.

В първата си изява от петък насам от "Уорли парсънс" заявиха, че от подписването на договора с НЕК за АЕЦ "Белене" през януари 2005 година са предоставили широк обхват от инжинерни технически консултации и услуги на компанията по всички фази и аспекти на ядрения проект, че след март 2012 година обхватът им бил намален и преорентиран към изпълнение на необходимите дейности за привеждане в изпълнение решението на българското правителство за преустановяване изграждането на атомната електроцентрала, но че договора с държавната компания не е бил прекратен и това е факт и в момента.
По публикацията работи: Силвия Великова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени