Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Арестуваните активисти на "Грийнпийс" бяха отведени на разпит в руския град Мурманск

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Арестуваните край руските брегове в Арктика активисти на "Грийнпийс" бяха отведени за разпит в град Мурманск. Обвиненията срещу тях са за морско пиратство.

Сред арестуваните в открито море 30 души има представители на 18 националности от цял свят, като руснаците са четирима. Те са обвинени в нарушаване на разпоредбите на руското законодателство за изключителната икономическа зона и за опит за незаконно проникване на борда на петролната сонда на „Газпром” в Печорско море.

Разпитите продължили до късно през нощта, което е в нарушение на разпоредбите, оплакаха се адвокатите на екоактивистите, които все още нямат достъп до своите клиенти. Според Евгения Белякова, която е координатор на "Грийнпийс" за Русия, действията на властите срещу задържаните членове на организацията за незаконни:

Активистите от кораба „Арктик Сънрайз” призовават да бъдат спрени опасните проекти за добив на петрол в арктическия шелф. Именно това бяха техните искания по време на мирната и ненасилствена акция. Надявам се, че властите ще преосмислят своите действия и много скоро задържаните ще бъдат на свобода.

Ако бъдат признати за виновни по обвинението за пиратство, активистите на "Грийнпийс" могат да бъдат осъдени на до 15 години затвор и глоба от половин милион рубли или 16 хиляди долара.

По публикацията работи: Васко Михайлов - кор. на БНР в Москва

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени