Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ВСС не успя да избере нов градски прокурор на София

Снимка: БГНЕС

Висшият съдебен съвет не успя да избере нов градски прокурор на София. Никой от тримата кандидати не успя да спечели подкрепата на мнозинството от съдебните кадровици.

Победител сред неуспелите кандидати, поне на първия тур, с максимум постижение от 5 гласа беше прокурорът от Софийската градска прокуратура Ваня Илиева. Четирима от съдебните кадровици бяха за колегата й от Районната прокуратура Руси Алексиев. Трима подкрепиха следовател Бойко Атанасов. След балотажа Илиева и Алексиев си изравниха резултатите с подкрепата на по четири от членовете на ВСС. Гласуването беше електронно и след време ще трябва да се повтори. След провала на избора следва нова процедура, която се очаква да отнеме поне още половин година. Главнията прокурор не даде подкрепата си за нито един от кандидатите. Той призова своите колеги да гласуват по съвест.

След проваленето гласуване кандидатите казаха, че трябва да осмислят случилото се и ще обмислят дали да подновят кандидатурите си след половин година. 

Заради споровете в парламента около кворума Висшият съдебен съвет започна с половин час по-късно своето заседание за избор на нов градски прокурор на София. Причината за това стана закъснението на правосъдния министър Зинаида Златанова, която председателства работата на съдебния кадрови орган.

Малко преди 12 часа тя спешно напусна заседанието, извикана от премиера Орешарски, с думите: Нещата около вота са доста объркани.

Постът на градски прокурор на София беше овакантен от дисциплинарно уволнения заради СРС скандала в Банкя Николай Кокинов. Съдебните кадровици започнаха с въпросите към кандидата Ваня Илиева - за натовареността в СГП, за честите искания за удължаване на срока за т.нар. "знакови" разследвания. Илиева е прокурор по делото за тефтерчето на Филип Златанов. 

Минималният брой гласове за избиране на кандидата е 13.

Ваня Илиева – прокурор в Софийската градска прокуратура, Руси Алексиев – прокурор в Софийската районна прокуратура и следователят Бойко Атанасов се борят за позицията.

Според запознати Илиева разполага с подкрепата на главния прокурор, а другият фаворит е Руси Алексиев, сочен за близък на нарочения за дисциплинарно уволнение член на ВСС Камен Ситнилски.

Вторият избор трябваше да се проведе още в края на юли, но болничен на Илиева го отложи с два месеца. Запознати намекнаха, че отлагането тогава не е било случайно. Когато никой от кандидатите не събере минимума от 13 гласа, се върви към откриване на нова процедура, което се е случвало и преди време за друг ключов прокурорски избор - този за шеф на Софийската апелативна прокуратура.

По публикацията работи: Силвия Великова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна