Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Неофашистите в Гърция заплашват да изтеглят депутатите си от парламента

Снимка: ЕПА / БГНЕС
Неофашистите в Гърция заплашват да изтеглят депутатите си от парламента и да предизвикат предсрочни избори. Съществува заплаха от дестабилизиране на страната.

Продължават разследванията срещу неофашисти за участието им в политическо убийство и нападения срещу имигранти. Премиерът Андонис Самарас заяви днес, че е решен да приложи цялата строгост на закона срещу последователите на нацистите. Свидетели и факти доказват силно покровителство от страна на висши полицаи. След разкритията се активизираха анархисти, които атакуват офиси на партията. Беше нападната редакцията на вестник, който „подкрепя фашизма”.

Лидерът на „Златна зора” заяви пред медиите, че партията обмисля да изтегли депутатите си от парламента. Този акт ще доведе до предсрочни избори в най-големите избирателни райони на Гърция. Според прогнозите те ще бъдат спечелени от опозицията и Гърция отново ще изпадне в политическа безтегловност.

Продължава вътрешното разследване на полицейски шефове, участвали във воената подготовка на неофашистите. Министърът на обществения ред отстрани от длъжност няколко ръководители на дирекции, за да не повлияят на разследването. Близката връзка между полицаи и неофашисти може да предизвика бунтове сред силите на реда.
По публикацията работи: Катя Пеева - кор. на БНР В Гърция
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна