Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бунтът на младите е акцент в тазгодишното издание на "Панаир на младите"

Снимка: Архив

От 30-и септември до 6-и октомври Младежкият театър „Николай Бинев“ отново ще събере талантливи млади професионалисти в областта на сценичните изкуства. Седмото издание на станалия вече традиционен „Панаир на младите“ тази година ще акцентира на най-доброто от извънстоличните театри и ще дискутира бунта на младите в театъра под мотото:“Срещу стената“. Драматургът на театъра Кремена Димитрова, която е и селекционер на фестивала, каза в интервю за предаването „От петък до петък“, че се опитват всяка година да изненадват зрителите и затова тази година акцентът ще са две преставления, които публиката ще види за първи път, и гостувания на извънстолични театри.

Едното представление е на младата Ярослава Пулинович и се казва „Мечтата на Наташа“. Това е режисьорски дебют на Ованес Торосян. Един прекрасен спектакъл, който разказва за съдбите на три млади момичета в тийнейджърска възраст. Другото представление, което за първи път ще бъде показано, е тацовият спектакъл „Столът“.

Кремена Димитрова каза, че се опитват да следят какво се случва с младите актьори, когато завършат училищата по театрално изкуство и как успяват да се реализират в професионалния театър.

Проследихме няколко такива млади актьори, които добре се вписаха в трупите на театрите в Благоевград, Бургас и Габрово. Ще гастролират именно тези три театъра.

По време на „Панаир на младите“ ще бъде обърнато внимание и на текстовете от млади автори.

Пиесите ще бъдат поставени на 5-и октомри от 17 часа в Клуба на актьора. Ще видим още един дебют на Ованес Торосян, но като автор на пиеса, втората е на Стефан Прохоров, който е откритие на „Панаира на младите“, а третата пиеса е с автор Иван Димитров. Тя е съвсем нова и е вдъхновена от протестите.

Кремена Димитрова уточни, че и тази година ще има дискусия. Модератор ще е поетът Стефан Иванов, който работи с театрална работилница „Сфумато“ като автор на текстовете в техни спектакли.

Очакваме на тази дискусия да обсъждаме бунта на младите като тема в тяхното творчество, като бунт срещу институциите и бунт срещу формите в театъра.

Цялото интервю с Кремена Димитрова можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна